Välkommen på kurs där du lär dig att bli anläggningsskötare för brandlarm! Kursen uppfyller Svenska brandskyddsföreningens senaste regler SBF 110:8.
Välkommen att boka din kursplats på något av våra öppna kurstillfällen nedan.
Den som är anläggningsskötare för brandlarm är ansvarig för underhåll av en brandlarmanläggning. För att säkerställa att allt fungerar som det ska behöver du ha grundläggande kunskap om hur anläggningen fungerar, vilka risker som finns och vilka lagar ni behöver förhålla er till.
Ett brandlarm är ett viktigt system som bidrar till att såväl rädda liv som att reducera brandskadekostnader. För att effektiviteten ska upprätthållas ska det minst finnas två utsedda anläggningsskötare för skötsel och underhåll som en del av det systematiska brandskyddsarbetet. Med utbildningen anläggningsskötare brandlarm får du de kunskaper som behövs för att ansvara och sköta om ett brandlarm.
Våra kunder har nu rekommenderat oss via Reco i 9 år. Detta är vi självklart mycket glada och stolta över. Reco.se samlar in autentiska och uppriktiga omdömen från våra kunder och vi är väldigt glada över vårt fina betyg 4,7/5.
Läs gärna kundernas omdömen om oss här.
Kursen leds av brandexperten Henrik Wahlström, som har lång erfarenhet inom anläggningsskötsel och brandskydd. Henrik håller i de öppna kurserna på distans, men kommer även gärna till er för en egen utbildning. Självklart anpassar han också utbildningen efter era behov och önskemål.
Klicka här för att läsa mer om Henrik.
Vår utbildning riktar dig som är eller ska bli ansvarig för brandlarmet på er arbetsplats och som ska utföra månads- och kvartalsprov för att säkerställa att brandskyddet fungerar. Kursen är även lämplig för dig som är brandskyddsansvarig eller anläggningsägare.
Vår kurs Anläggningsskötare brandlarm är utformad i enlighet med Brandskyddsföreningens senaste regler “Regler för brandlarm” SBF 110:8. I regelverket finns krav på innehåll och tid för kursen (ca 6 timmar). I regelverket finns riktlinjer för dimensionering, installation, drift och underhåll av brandlarmssystem. Reglerna har utformats för att ge en standardiserad och säker installationspraxis för brandlarm i Sverige.
Efter genomförd utbildning ska du som deltagare:
Kurstid: ca 6 h
Max antal deltagare: 20 personer
Plats: Hos er, på distans eller hos oss
Kursintyg: Fås direkt efter kursen
Anläggningsskötaren ska även ha kunskap för drift och skötsel avsitt brandlarm.
Denna genomgång bör ske på anläggningen och utförs lämpligen av anläggarfirma eller kompetent servicefirma.
Detta ingår inte i just denna utbildning men kan köpas till som tillägg om ni inte fått genomgång av er anläggarfirma.
Efter genomförd och godkänd kurs får alla kursdeltagare ett kursintyg skickat till sin epostadress de uppger vid kursens start. Företag kan också få ett samlat utbildningsbevis.
Automatiskt brandlarm behövs där konsekvenserna av en brand kan bli stora för människor och man snabbt behöver bli varnad och även få hjälp av räddningstjänst. Detta gäller för till exempel hotell, sjukhus och särskilt boende där det är ett lagkrav. Krav på automatiskt brandlarm ställs också ofta från försäkringsbolag för att få en lägre försäkringspremie där stora ekonomiska värden kan stå på spel.
Ett brandlarm ska upptäcka en brand tidigt och skicka signal till bemannad plats för att snabbt uppmärksamma detta. Bemannad plats kan vara en larmcentral såsom SOS Alarm, larmfirma eller lokala väktare.
Ett utrymningslarm är funktionen med sirener eller ringklockor som är till för att uppmärksamma människor att utrymma en byggnad. De flesta brandlarm sätter igång utrymmningslarm automatiskt men på en del platser ges bara intern signal till personal som då har möjlighet att först undersöka orsaken till larmet.
Många har enbart utrymningslarm och skillnaden mot brandlarm är att signalen inte skickas vidare till någon bemannad plats, man får själv ringa för att få hjälp, men syftet med utrymningslarm är då just utrymning i första hand.
Ett brandlarm ska servas och underhållas regelbundet enligt AFS 2020:1. Arbetsgivaren har ansvar att tillräckligt ofta utföra kontroller. De flesta med brandlarm har dock någon som ställer krav på att utföra underhåll enligt det tydligare regelverket SBF 110, vilket innebär löpande rutinkontroll, månadskontroll och kvartalskontroll. Årligen ska det ske revisionsbesiktning och årligt underhåll/service.
För skötsel av ett brandlarm behöver man gå utbildningen anläggningsskötare brandlarm vart femte år. Utbildningen ska följa SBF 110 vilket innebär kurslängd på 7×45 minuter och att den följer innehållet i regelverkets kursbeskrivning. Denna utbildning hålls varje månad på distans av Brandfast.
Utöver den utbildningen behöver de som ska handskas praktiskt med sin brandlarmscentral även ha fått handhavandeutbildning på samtliga fabrikat och modeller som ingår i anläggningsskötarens skötsel. Denna utbildning bör ske på anläggningen och utförs lämpligen av anläggarfirma eller servicefirma.
Minst två anläggningsskötare för brandlarm ska utses av anläggningsägaren, alltså av den som ansvarar för larmet. Anläggningsägaren kan vara fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren och denna utser lämplig person att vara anläggningsskötare för brandlarmet. Denna person ska ha både tid och kunskap att sköta om brandlarmet på rätt sätt.
Anläggningsskötare har till uppgift att se till att ett brandlarm fungerar som det ska. I denna roll ingår att säkerhetsställa att rutinkontroller, månadskontroller, kvartalskontroller och besiktningar sker enligt SBF 110.
Anläggningsskötaren kan utföra det mesta själv eller anlita någon annan som utför, men då bevaka och följa upp att det görs på rätt sätt.
Det är endast anläggningsskötaren eller personer som hen har godkänt som får stänga eller koppla från ett brandlarm. Att stänga av eller utföra frånkoppling av brandlarm är ett stort ansvar eftersom man försämrar brandskyddet vilket kan kräva kompenserande åtgärder. Anläggningsskötaren har därför ansvaret att säkerhetsställa så att alla frånkopplingar av ett brandlarm sker på rätt sätt.
Krav på brandlarm finns i BBR (Boverkets byggregler), för t ex sjukhus, hotell och äldreboende för att människor där ska ha ett tillfredsställande brandskydd. Krav på brandlarm kan även ställas av räddningstjänsten i efterhand på andra verksamheter utifrån LSO (Lagen om skydd mot olyckor) om man anser att befintligt brandskydd inte räcker till.
För fastigheter eller verksamheter med stora värden är det vanligt att försäkringsbolagen har brandlarm som krav.
SBF 110 är ett frivilligt regelverk för brandlarm som Svenska Brandskyddsföreningen gett ut. Senaste utgåvan ska följas vid nyinstallation och för kontroller. Index 8 som i SBF 110:8, betyder vilken version som avses. Många kravställer SBF 110 för brandlarm för att få en bra kvalitet i både utförande och underhåll.
Ladda ner och skriv ut våra handlingsplaner för att hålla kunskapen ajour. Vi rekommenderar att hänga dessa synliga för att medarbetare och medlemmar tydligt ska kunna uppdatera sig när tid finns.
Platser vi rekommenderar är bland annat i kapprum, i köket eller i personalrummet. Vill du ha fler för att exempelvis hänga på insidan av toalettdörrarna kan du ladda ner och skriva ut gratis via knappen nedan.
Gör en intresseanmälan via formuläret nedan, via e-post info@brandfast.nu, ring 08-7554408 eller kontakta oss via chatten.